Solliciteren en contact

Solliciteren & Contact

Face to Face met Ytsje Hijma

Hoewel de bouwwereld gezien wordt als een mannenwereld, kunnen dames prima hun steentje hieraan bijdragen. Ytsje HIjma is al 24 jaar werkzaam in de bouw, maar vindt zichzelf geen klusser van nature. Opmerkelijk en tegenstrijdig misschien, maar gedurende het verhaal van Ytsje zul je ontdekken wat ze bedoelt. Goed kunnen organiseren en goed logisch kunnen denken zijn belangrijke eigenschappen voor haar functie als werkvoorbereider/calculator. “Voor een bouwteam is het juist wel fijn dat er vrouwen bij zitten”, vindt Ytsje.

Na haar middelbare school had Ytsje Hijma geen idee welke richting ze op wilde gaan. Omdat ze goed was in exacte vakken, kwam een decaan met het advies om voor bouwkunde te kiezen. “Al fietsend door de stad vroeg ik me daarna af: wat zit er onder een huis? En wat zijn dat leuke geveltjes!”, vertelt ze. De interesse bleek er wel te zijn, dus ze besloot de raad van school op te volgen. “Toen ik met mijn opleiding begon, wist ik vrij weinig van de bouw”, lacht ze. “De docent constructieleer startte zijn lessen met uitleg over de fundering, want dat was logisch. Maar ik had geen idee wat een fundering was.”

Breed vakgebied

Werken in de bouw is hetzelfde als timmeren, zo wordt er vaak gedacht. “Maar dat is niet zo, de bouw is veel meer”, stelt Ytsje. “Het is zo’n breed vakgebied, met zoveel verschillende aandachtsgebieden en functies. Ik ben zelf geen klusser van nature, maar werken in de bouw bevalt mij prima. Bouwkunde is een mooie studie en het zijn echt niet alleen jongens die hiervoor kiezen. Ik heb het idee dat steeds meer meiden deze opleiding doen. Dat is leuk, want de dynamiek in een groep met enkel jongens is natuurlijk heel anders dan die in een groep met ook meisjes erbij.”

Restaureren

Zelf werkt ze voor de dochterondernemingen Friso Totaalbouw en Jurriëns Noord van Friso Bouwgroep in Sneek en houdt ze zich vooral bezig met bestaande gebouwen die een nieuwe functie krijgen, of die verbouwd, gerestaureerd of gerenoveerd moeten worden. “Restauratiewerk is het allermooist om te doen”, vindt Ytsje. “Jurriëns Noord is een van de ondernemingen die binnen ons bedrijf gespecialiseerd is in restauratie. Naast Jurriëns Noord zijn Hanzebouw in Zwolle en Hoffman in Zutphen en Beltrum ook onderdeel van de restauratietak van Friso. We doen van alles, van oude monumentale gebouwen in steden, tot kerken en molens.”

Molens

Wanneer het gesprek verder gaat over de restauratie van molens, de bakens in het landschap die iedereen weet te staan, beginnen de ogen van Ytsje te glimmen. “Molens zijn fantastisch. Iedere molen is anders. Ieder onderdeel van het binnenwerk van een molen, hoe klein ook, heeft een eigen naam. De restauratie van een molen is een uniek project. Het is heel mooi om daarbij betrokken te zijn. Als ik zie dat ergens een molen wordt gerestaureerd door anderen en ik ben daar niet van op de hoogte, dan denk ik meteen: waarom weten wij dit niet? Ik wil altijd een kans hebben om eraan mee te werken. Op dit moment hebben we er ook een aantal onder handen. Dat zijn altijd hele mooie projecten.”

Werkvoorbereider

Ytsje is werkvoorbereider/calculator en regelt van alles voor de bouwprojecten. De uitvoerder doet dit werk op de bouw en de projectleider is de eindverantwoordelijke voor het bouwproject. “Maar voor overleg met de uitvoerder en de projectleider bezoek ik zelf ook wel de bouwplaats hoor”, vervolgt Ytsje. “Het is belangrijk dat we van elkaar goed weten wie wat doet. Wat moet er besteld worden? Wie doet dat? En wanneer moet de levering zijn? In de bouw loopt niet altijd alles precies volgens de planning. Door late leveringen, ziekte van personeel of andere zaken zoals het weer, moet er wel eens geschoven worden met mensen en werkzaamheden. Het vinden van oplossingen om alles zo goed mogelijk door te laten gaan, is werk dat goed bij mij past.”

Vrouw in de bouw

Werken in de bouw is hetzelfde als timmeren, zo wordt er vaak gedacht. “Maar dat is niet zo, de bouw is veel meer”, stelt Ytsje. “Het is zo’n breed vakgebied, met zoveel verschillende aandachtsgebieden en functies. Ik ben zelf geen klusser van nature, maar werken in de bouw bevalt mij prima. Bouwkunde is een mooie studie en het zijn echt niet alleen jongens die hiervoor kiezen. Ik heb het idee dat steeds meer meiden deze opleiding doen. Dat is leuk, want de dynamiek in een groep met enkel jongens is natuurlijk heel anders dan die in een groep met ook meisjes erbij.”

Trouwfoto’s op de bouw

Net als Ytsje is haar man Anne Hijma ook werkzaam in de bouwwereld. Samen hebben ze twee dochters van 16 en 14 jaar. “Het is alweer twintig jaar geleden dat we zijn getrouwd”, blikt ze terug. “De foto’s van de bruidsreportage zijn gemaakt in de kerk van Oosterlittens. De kerk werd op dat moment gerestaureerd en alles was eruit. We hebben mooie foto’s bij de ruige muren en op de steigers. Collega’s hadden hier de vlaggen van de beide bedrijven waar wij werkten opgehangen. Ik dacht er toevallig pas nog aan terug. Het is voor ons een hele mooie herinnering.”

Eigen bedrijf

Naast haar werkzaamheden bij de Friso Bouwgroep heeft Ytsje samen met haar man een eigen bedrijf. “We houden ons bezig met het op maat snijden van EPS-tempex, dat is piepschuim”, legt ze uit. “We maken bijvoorbeeld meterkastblokken op maat, die precies het gat opvullen, dat overblijft na de installatie van het leidingwerk. Een ander voorbeeld zijn dakdoorvoerstukken, die wij precies zo groot maken als ze moeten zijn. We leggen alle maatgegevens vast in de computer en dan kan de CNC-gestuurde machine zijn werk doen. Wij leveren niet alleen aan de bedrijven waar we zelf voor werken maar hebben afnemers door heel Nederland.”

Wat bisto leaflik

Je zou denken dat er voor Ytsje naast haar werk, eigen bedrijf en gezin, weinig tijd overblijft voor andere zaken. Maar dat is niet zo. Goed kunnen organiseren is een kwaliteit die ook goed van pas komt in het verenigingsleven. Vorig jaar zat ze in de organisatie van het Iepenloftspul ‘Wat bisto leaflik’ in Spannum, een voorstelling over Waling Dijkstra “Dat was ontzettend leuk om te doen. We kunnen terugkijken op een geslaagd, succesvol evenement”, is haar evaluatie. Maar liefst zes avonden is de voorstelling opgevoerd. “Het was op een locatie midden in het weiland en er ging een festival aan vooraf. Het niveau was hoog. We hebben voor deze opvoering een Gouden Gurbe in ontvangst mogen nemen.”

Fiat 500

Ondanks alle bezigheden, houdt ze nog genoeg tijd over voor een andere hobby, die te maken heeft met auto’s. Zie je in de buurt van haar woonplaats Spannum een rode Fiat 500 rijden, dan is de kans groot dat Ytsje achter het stuur zit. Terwijl ze een foto laat zien, vertelt ze enthousiast over haar alleraardigste, felrode auto. “In het pinksterweekend was er een Fiat 500 evenement in Arnhem. Daar zijn we geweest. Best een avontuur om zo’n rit te maken in deze auto.”

Werk waar je blij van wordt

We eindigen het gesprek waar we begonnen zijn: met haar enthousiasme voor de bouwwereld. De molen in Langweer, de toren van Joure, de Martinikerk in Sneek, de Bonifatiusschool in Sneek, een boerderij in Raerd en ook Vattenvall in IJmuiden, zijn enkele voorbeelden van werken, waaraan Ytsje haar medewerking verleende. Werken in de bouw blijft haar fascineren: “Als een werk gedaan is en je rijdt er later langs, dan denk je bij jezelf: ‘Daar heb ik ook aan meegewerkt. Dit blijft hier nog jaren staan’. Daar word je blij van.”

Foto: Laura Keizer Fotografie

Tekst: Gea de Jong Oud