Kennismaken met Rosemarie
Rosemarie is geboren en getogen in Rotterdam. Na haar studie in Groningen bracht haar voorliefde voor water en zeilen haar uiteindelijk naar Friesland. Ze woont en werkt hier ondertussen al jaren met veel plezier.
In haar functie ligt de focus op herbestemmingen en dat past goed bij Rosemarie: “Ik houd van oude gebouwen, als kind werd ik er al door geboeid. De schoonheid van oude gebouwen, maar vooral ook de verhalen die ze vertellen vind ik fascinerend. Verhalen over de geschiedenis van een plek, maar ook over de maatschappij. Je ziet terug in een gebouw wat men in die periode gewend was, welke overtuigingen men had en hoe de maatschappij in elkaar zat.”
De liefde voor oude panden leidde ertoe dat Rosemarie Vastgoed & Makelaardij ging studeren: een brede studie waarin ze stevige basiskennis meekreeg van Bouwkunde, financiën, wet- en regelgeving en van onderwerpen uit de psychologie. Hierbij was aandacht voor vraagstukken als ‘hoe heeft een gebouw invloed op de gebruiker?’ Na haar studie ging ze aan de slag bij een landelijke erfgoedmakelaar/taxateur. “Dat is voor iemand die van oude gebouwen houdt natuurlijk genieten”, lacht Rosemarie.
Na een aantal jaren wilden Rosemarie en haar man graag naar Friesland en ze kon al snel bij Friso Bouwgroep terecht. Drie jaar geleden startte ze daar als projectontwikkelaar. In deze rol houdt ze zich onder andere bezig met de herbestemming van een aantal kerken in Sneek, waaronder de doopsgezinde kerk. Het zijn gebouwen vol indrukwekkende verhalen en herinneringen. “En juist daarom is het zo mooi dat dit pand mag blijven bestaan en een nieuwe bestemming krijgt. Bovendien past het herbestemmen van panden goed in de trend van milieuvriendelijker bouwen. Circulariteit is de nieuwe norm en een bestaand pand een nieuwe functie geven, is daar een mooi voorbeeld van.”
Het herbestemmen van oude gebouwen is een mooie combinatie- oplossing voor woning- schaarste, leegstand en circulariteit.
Op dit moment is de doopsgezinde kerk nog door een kleine groep leden in gebruik en voor de kerkgemeente is het een emotioneel proces om dit pand door krimp los te moeten laten. “Ik snap dat heel goed; ik ga zelf ook graag naar de kerk.” Vanuit dat begrip neemt Rosemarie de tijd om aandacht te besteden aan de vraag ‘Wat betekent het voor de huidige gebruikers dat ze het pand moeten verlaten en wat is voor hen belangrijk bij het transformatieproces?’ “Ik vind het een verantwoordelijke opdracht: de herbestemming moet passen bij het gebouw en aansluiten bij de wens van toekomstige gebruikers. Ik hoop ook dat de kerkleden straks met een goed gevoel terugkijken op dit traject en in de toekomst een positief gevoel hebben als ze langs de kerk lopen. Daarom is het ook zo mooi dat de vorige eigenaar de kerk kan blijven gebruiken, zolang wij nog bezig zijn met de plannen. Friso neemt daarin echt maatschappelijke verantwoordelijkheid en dat vind ik bijzonder.”
Ze denkt even na en vervolgt dan: “Wij zijn hier maar kort op aarde, veel gebouwen stonden er al toen wij kwamen en staan er nog als wij weer vertrekken. Ze overbruggen ons qua tijd. En dat maakt dat ik me als mens bescheiden voel.”
Rosemarie Klapwijk (33) woont in Sneek, is getrouwd en heeft twee dochters van zes en drie jaar. In
haar vrije tijd is ze veel op, in of bij het water, leest en sport ze graag en slentert ze regelmatig door
historische steden. Rosemarie werkt sinds januari 2015 voor Friso Bouwgroep.
Zelf aan de slag bij Friso Bouwgroep?
Wil je net als Rosemarie aan de slag bij Friso Bouwgroep ? Dat kan! Op dit moment hebben wij verschillende vacatures open staan. Bekijk de vacatures hier en solliciteer.